O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Žampion pochvatý

Žampion pochvatý

Český název: Žampion pochvatý, Pečárka pochvatá, Žampion opásaný Žampion pochvatý
Latinský název: Agaricus bitorquis, Psalliota bitorquis
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: žampion rostoucí ve městech a podél silnic s výrazným dvojitým prstenem
Výskyt: červenec - říjen, na polích, ve městech natvrdé půdě, mezi dlažebními kostkami, podél silnic
Klobouk: 5 - 12 cm, krémový až hnědavý, suchý, na spodu s růžovými, později čokoládovými až černými lupeny
Třeň: 5 - 12 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, bílý, na němž je dvojitý, na horu ohrnutý prsten
Dužnina bílá

Kuchyňské použití
Chutná houba vhodná k okamžitému použití. Volně rostoucí houby (na rozdíl od pěstovaných) lze použít pouze pro průmyslové zpracování.

Recepty
Žampiónová omáčka
300 g žampionů, máslo, hladká mouka, 500 ml mléka, 200 ml smetany, 4 vejce, sůl, cukr, citron, petrželová nať
Žampiony osmahneme na másle. Zaprášíme moukou a zalijeme mlékem. Vaříme, dokud houby nezměknou. Nakonec přidáme smetanu s rozkvedlanými žloutky. Ochutíme lžičkou cukru, solí a citrónovou šťávou. Posypeme nasekanou petrželovou natí. Podáváme s vařenými brambory, knedlíkem nebo pečivem.
Grilované žampiony
500 g žampionů, máslo, sůl, pepř
Žampiony potřeme rozpuštěným másle, osolíme a opepříme. Položíme je na rozpálený gril a grilujeme, dokud nezměknou. Při grilování potíráme žampiony rozpuštěným máslem. Podáváme s pečivem.
Žampion pochvatýŽampion pochvatý