O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Žampion polní

Žampion polní

Český název: Žampion polní, pečárka polní Žampion polní
Latinský název: Agaricus campester, Psalliota campestris
Lidové názvy: bělinka, cikánka, švestková houba

Popis
Dominantní znak: bílý žampion, který po otlačení nemění barvu
Výskyt: červenec - říjen, na polích, loukách, zahradách, podél cest
Klobouk: 4 - 10 cm, bílý až šedavý, na spodu s růžovými až čokoládovými lupeny
Třeň: 5 - 10 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, bělavý, na němž je malý prsten
Dužnina bílá

Kuchyňské použití
Chutná houba vhodná k okamžitému použití. Volně rostoucí houby (na rozdíl od pěstovaných) lze použít pouze pro průmyslové zpracování.

Recepty
Žampiony na víně
400 g žampionů, 100 ml červeného vína, 100 ml kečupu, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř
Na sádle zpěníme cibulku. Přidáme pokrájené žampiony a osolíme. Žampiony dusíme ve vlastní šťávě, dokud nezměknou. Přidáme víno, kečup a česnek. Zaprášíme moukou a krátce povaříme. Dochutíme pepřem. Podáváme s knedlíkem.
Volská oka se žampiony
300 g žampionů, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, máslo, sůl, pepř, 4 vejce
Slaninu necháme rozškvařit na pánvi. Přidáme pokrájenou cibulku a smažíme dozlatova. Přidáme pokrájené žampiony a dusíme, dokud nezměknou. Osolíme, opepříme a rozklepneme 3 vejce, aby vytvořily volská oka. Smažíme, dokud bílek nezatuhne. Podáváme s chlebem.
Žampion polníŽampion polní