O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Václavka obecná

Václavka obecná

Český název: Václavka obecná Václavka obecná
Latinský název: Armillaria mellea, Armillariella mellea
Lidové názvy: hromadilka, kolopenka, pernikůvka, pňůvka

Popis
Dominantní znak: trsnatě rostoucí dřevokazná houba rostoucí kolem Svatého Václava (28. září)
Výskyt: srpen - říjen, na pařezech a kořenech stromů, především listnáčů
Klobouk: 4 - 15 cm, matný, na středu vždy tmavší, medově žlutý až olivově hnědý, drobně šupinkatý, s bělavým okrajem, , na spodu s bělavými až narezavělými lupeny
Třeň: 6 - 20 cm dlouhý, 0,5 - 1,5 cm tlustý, s tlustým, blanitým prstenem
Dužnina bílá až červenohnědá

Kuchyňské použití
Chutná houba, která je za syrova jedovatá. Proto je třeba ji tepelně upravit. Je vhodná k použití do omáček a gulášů, jakož i k nakládání do různých nálevů.

Recepty
Václavky na kmíně
400 g václavek, máslo, 1 cibule, kmín, sůl
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle s kmínem a přidáme kloboučky václavek. Osolíme, podlijeme vodou a dusíme asi 15 minut. Podáváme s chlebem.
Václavský guláš
500 g václavek, 2 cibule, 400 ml vývaru, sladký kečup, máslo, 2 stroužky česneku, hladká mouka, gulášové koření, majoránka
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle a přidáme kloboučky václavek. Přidáme gulášové koření a zalijeme vývarem. Přidáme 2 lžíce kečupu, lisovaný česnek, dusíme 20 minut. Zahustíme moukou. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme drcenou majoránku. Podáváme s chlebem.
Václavka obecnáVáclavka obecná