O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Hřib sametový

Hřib sametový

Český název: Hřib sametový Hřib sametový
Latinský název: Boletus fragilipes, Xerocomus pruinatus
Lidové názvy: saměťák, sameťáček,

Popis
Dominantní znak: drobnější hřib se sametovou hlavou, velmi se podobá hřibu žlutomasému (babce), nerozpukává mu však klobouk
Výskyt: srpen - litopad, v jehličnatých a smíšených lesích
Klobouk: 4 - 10 cm hnědý, nerozpukávající se, jemně plstnatý, jakoby sametový, na spodu se žlutými rourkami
Třeň: 4 - 10 cm dlouhý a 0,5 - 2 cm široký, červeno žlutý
Dužnina světle žlutá, na řezu slabě modrající

Kuchyňské použití
Výborná houba k všestrannému použití, zejména do omáček a na nakládání do octa.

Recepty
Saměťáčci s rajčaty
600 g hřibů sametových, 500 g rajčat, 3 stroužky česneku, sůl, 3 vejce, olej, pepř, sůl prášek do pečiva, olej
Houby pokrájíme a podusíme na oleji. Rajčata si připravíme tak, že je ponoříme do vařící vody a oloupeme. Oloupaná rajčata opečeme na rozpáleném oleji, přidáme česnek a oslíme. Podušená rajčata smícháme s podušenými houbami a zahustíme vejci. Osolíme a okořeníme. Podáváme s chlebem.
Omáčka ze saměťáků
400 g hřibů sametových, 100 ml mléka, 50 g másla, sůl, mouka, pepř, 2 vejce
Houby pokrájíme, osolíme a podusíme ve vlastní šťávě. Současně si připravíme jíšku z másla a mouky. Jíšku postupně zředíme mlékem a připravíme si tak základ omáčky. Do omáčky přidáme podušené houby a krátce povaříme. Nakonec do omáčky rozšleháme dva žloutky. Jako přílohu podáváme houskový knedlík.
Hřib sametovýHřib sametový