O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Hřib dubový

Hřib dubový

Český název: Hřib dubový Hřib dubový
Latinský název: Boletus reticulatus, Boletus aestivalis
Lidové názvy: dubák, poddubák, bílý hřib

Popis
Dominantní znak: bílý hřib s tmavou hlavou rostoucí pod listnáči
Výskyt: květen - září, ve smíšených lesích, v parcích, na hrázích rybníků
Klobouk: 5 - 20 cm okrově hnědý, na spodu s bělavými rourkami
Třeň: 5 - 15 cm dlouhý a 3 - 6 cm široký, okrově zbarvená síťka
Dužnina bílá, příjemné houbové chuti i vůně

Kuchyňské použití
Výborná houba k všestrannému použití, zvláště pak na přípravu houbových řízků, na speciální omáčky a k sušení, kde vynikne její chuť a vůně.

Recepty
Salát z poddubáků
300 g hřibů dubových, 100 g tvrdého sýra, 1 tatarka, plnotučná hořčice, 2 stroužjky česneku, ocet, sůl
Houby uvaříme v mírně osolené vodě s česnekem a octem. Nakrájíme je a smícháme s nahrubo nastrouhaným sýrem. Přidáme tatarskou omáčku, hořčici a dochutíme solí. Podáváme s čerstvým pečivem.
Houbový špíz
200 g hřibů borových, 200 g masa (kuřecího, vepřového), 200 g kuřecích jater, 4 cibule, grilovací koření
Maso, játra a houby nakrájíme na stejné kousky. Střídavě je napichujeme na špejle společne s cibulí a vytvoříme si tak špízy. Špízy okořeníme grilovacím kořením a osmažíme na oleji ze všech stran. Podáváme s hranolky nebo vařenými bramborami.
Hřib dubovýHřib dubový