O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Hřib plstnatý

Hřib plstnatý

Český název: Hřib plstnatý Hřib plstnatý
Latinský název: Boletus subtomentosus, Xerocumus subtomentosus
Lidové názvy: kominíček, kožíšek, máslák, sameťák, plstňák

Popis
Dominantní znak: drobnější hřib s plstnatým kloboukem a velkými zlatožlutými póry
Výskyt: červen - říjen, v jehličnatých a smíšených lesích
Klobouk: 4 - 12 cm žlutohněhý až žlutozelenavý, plstnatý, na spodu se zlatožlutými rourkami
Třeň: 2 - 8 cm dlouhý a 0,8 - 2 cm široký, žlutohnědý
Dužnina bělavá, na řezu slabě modrající

Kuchyňské použití
Výborná houba k všestrannému použití.

Recepty
Zapečené plstňáky s pórkem
300 g hřibů plstnatých, 200 g pórku, 300 ml mléka, 50 g másla, 4 vejce, pepř, sůl
Pórek povaříme v osolené vodě. Vychladlý pórek nakrájíme na kousky, opepříme a osolíme a vrstvičku umístíme do zapékací misky. Vrstvu pórku překryjeme vrstvou hub, na které opět naklademe vrstvu pórku, až máme zapékací misku zaplněnou. Zalijeme osoleným mlékem, ve kterém jsme rozvedlali vejce. Zapečeme v troubě do zlatova. Podáváme s brambory.
Hřibové pikantní topinky
400 g hřibů plstantých, 8 topinek, 1 chilli paprička, 100 g anglické slaniny, 2 cibule, olej, sůl, pepř
Cibuli pokrájíme na kostičky a osmahneme společně se slaninou. Přidáme houby a podusíme do měkka. Dochutíme chilli papričkou, solí a pepřem. Houbovou směs mažeme na připravené topinky.
Hřib plstnatýHřib plstnatý