O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Liška obecná

Liška obecná

Český název: Liška obecná Liška obecná
Latinský název: Cantharellus cibarius, Cantharellus vulgaris
Lidové názvy: kuřátka

Popis
Dominantní znak: oranžová houba nemající pravé lupeny, ale pouze lištny
Výskyt: květen - listopad, v lesích jehličnatých, listnatých i smíšených
Klobouk: 2 - 7 cm, nálevkovitý žloutkově žlutý, ze kterého vybíhají podélné lištny
Třeň: 3 - 5 cm dlouhý a 0,5 - 3 cm široký, žlutý
Dužnina žlutá

Kuchyňské použití
Vynikající, znalci ceněná houba, vhodná zvláště na přípravu smetanových a kyselých omáček a k nakládání do octa. Vyniká svojí pevnou konzistencí, která se vařením neztrácí.

Recepty
Lišky na smetaně
400 g lišek, 1 cibule, 50 g másla, hladká mouka, 200 ml smetany, pepř, sůl, citronová šťáva
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle. Přidáme pokrájené lišky a dusíme do měkka, až se voda vysmahne. Přidáme smetanu s rozmíchanou moukou. Okořeníme pepřem a citrónovou šťavou, krátce povaříme. Podáváme s pečivem nebo knedlíkem.
Lišky na kyselo
500 g lišek, 1 cibule, 200 ml smetany, 50 g másla, ocet, bobkový list, pepř, nové koření, hladká mouka, ocet, sůl
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme pokrájené lišky, ochutíme kmínem a dusíme. Až lišky změknou přidáme vodu, bobkový list, nové koření a pepř. Přidáme smetanu a zahustíme moukou. Krátce povaříme a dochutíme octem na příjemnou kyselou chuť. Podáváme s bramborem.
Liška obecnáLiška obecná