O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Liška bledá

Liška bledá

Český název: Liška bledá Liška bledá
Latinský název: Cantharellus pallescens
Lidové názvy: kuřátka

Popis
Dominantní znak: větší liška s bělavou barvou klobouku
Výskyt: květen - listopad, v lesích jehličnatých, listnatých i smíšených
Klobouk: 3 - 10 cm, nálevkovitý oranžově bledý s nádechem bílé
Třeň: 3 - 6 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, žlutý
Dužnina bledě žlutá

Kuchyňské použití
Vynikající, znalci ceněná houba, vhodná zvláště na přípravu smetanových a kyselých omáček a k nakládání do octa. Vyniká svojí pevnou konzistencí, která se vařením neztrácí.

Recepty
Lišky na smetaně
400 g lišek, 1 cibule, 50 g másla, hladká mouka, 200 ml smetany, pepř, sůl, citronová šťáva
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle. Přidáme pokrájené lišky a dusíme do měkka, až se voda vysmahne. Přidáme smetanu s rozmíchanou moukou. Okořeníme pepřem a citrónovou šťavou, krátce povaříme. Podáváme s pečivem nebo knedlíkem. Vhodnou přílohou je vařené hovězí nebo kuřecí maso.
Smažené lišky
500 g lišek, 1 cibule, bobkový list, pepř, sůl, olej, česnek, bobkový list
Lišky nakrájíme a vložíme do vroucí vody společně s bobkovým listem. Krátce povaříme a scedíme. Na rozehřátém oleji osmahneme cibulku s rozetřeným česnekem, přidáme povařené lišky a dusíme, dokud se nevypaří voda. Podáváme jako přílohu k pečenému masu.
Liška bledáLiška bledá