O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Stroček trubkovitý

Stroček trubkovitý

Český název: Stroček trubkovitý Stroček trubkovitý
Latinský název: Craterellus cornucopioides, Craterellus nigrescens
Lidové názvy: černá liška, fajfka, trubky, trubci

Popis
Dominantní znak: šedá pohřební trumpeta (vychází z německého Totentrompete)
Výskyt: srpen - listopad, v lesích jehličnatých, listnatých i smíšených
Klobouk: 3 - 10 cm, nálevkovitý, šedočerný
Třeň: třeň se jakoby ztrácí a rovnou ze země vyrůstá nálevkovitý klobouk
Dužnina šedá, mírně nakyslé vůně i chuti

Kuchyňské použití
Vynikající houba význačná kořennou vůní i chutí, vhodná na přípravu kyselých omáček a k nakládání do octa. Vyniká svojí pevnou konzistencí, která se vařením neztrácí.

Recepty
Kuba ze stročku
100 g sušeného stročku trubkovitého, 300 g krup, sádlo, česnek, sůl, pepř, drcený kmín
Kroupy uvaříme v osolené vodě s troškou kmínu. Když jsou kroupy měkké přidáme lžíci sádla a utřený česnek. řidme namočené sušené stročky a uvaříme doměkka. Vymažeme sádlem pekáč a vložíme krouopy s houbami. Připravenou směs dáme asi 20 minut zapéct. Před dopečením povrch kupy potřeme máslem.
HUsí krev ze stročka
300 g stročku trubkovitého, 1 cibule, 1 vejce, 2 lžíce sádla, 100 g krup, sůl, pepř, drcený kmín, sladká paprika, petrželová nať
Stročky pokrájíme a usmažíme na sádle, kde jsme předtím zpěnili na drobno nakrájenou cibulku. Přidáme kmín, papriku a pepř. Dusíme dokud se voda nevypaří. Kroupy uvaříme a přidáme je k houbám společně s vajíčkem. Mícháme dokud směs neztuhne a nevznikne nám husí krev. Vytvořenou husí krev mažeme na topinky nebo máslem namazaný chléb a zdobíme sekanou petrželkou.
Stroček trubkovitýStroček trubkovitý