O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Slizák mazlavý

Slizák mazlavý

Český název: Slizák mazlavý Slizák mazlavý
Latinský název: Gomphidius glutinosus, Leucogomphidius glutinosus
Lidové názvy: lepák, mazlavec, skřípavka, usmrkánek

Popis
Dominantní znak: houba tvarem připomínající nýt, s bílým třeněm a oslizlým kloboukem, na spodu s lupeny
Výskyt: srpen - listopad, v jehličnatých i smíšených lesích
Klobouk: 4 - 12 cm, šedě fialový až hnědý, slizký, na spodu s bledými, dlouze sbíhavými lupeny
Třeň: 3 - 10 cm dlouhý, 1 - 2 cm tlustý, bílý, dole žlutý, slizký
Dužnina v klobouku bílá, ve třeni žlutá

Kuchyňské použití
Chuťově jedinečná houba, jež vyniká zejména v různých nálevech. Lze ji však s úspěchem použít k jakémukoli zpracování.

Recepty
Dušení slizáci
400 g slizáků, 1 cibule, máslo, kmín, sůl, petrželová nať
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájené slizáky, okmínujeme, osolíme a dusíme do měkka. Nakonec přidáme najemno nasekanou petrželovou nať. Podáváme s vařeným bramborem.
Slizáci na víně
400 g slizáků, 200 ml bílého vína, 150 ml smetany, 2 cibule, máslo
Jemně nakrájenou cibulku zpěníme na másle. Přidáme pokrájené slizáky, podlijeme vínem a dusíme, dokud houby nezměknou. Přidáme smetanu a povaříme. Zasypeme moukou a necháme zhoustnout. Podáváme s pečivem.
Slizák mazlavýSlizák mazlavý