O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Lišák, lošák zprohýbaný

Lišák zprohýbaný

Český název: Lišák zprohýbaný Lišák zprohýbaný
Latinský název: Hydnum repandum, Dentinum repandum
Lidové názvy: kamenná kuřátka, nepravé kuřátko, panská liška

Popis
Dominantní znak: větší liška, která má ze spodu klobouku ostny
Výskyt: červenec - říjen, v lesích jehličnatých, listnatých i smíšených
Klobouk: 3 - 9 cm, nepravidelně zprohýbaný, žemlově zbarvený, naspodu s křehkými ostny
Třeň: houba má velmi krátký třeň (pokud vůbec nějaký má)
Dužnina bílá

Kuchyňské použití
Vynikající houba, vhodná zvláště na přípravu omáček a k nakládání do octa. Vyniká svojí pevnou konzistencí, která se vařením neztrácí.

Recepty
Lišák na cibuli
500 g lišáku zprohýbaného, 2 cibule, 100 g slaniny, bobkový list, tymián, mletý pepř, sůl, chlebová kůrka, pivo
Cibuli osmahneme společně se slaninou a přidáme nakrájené houby. Ochutíme kořením. Podlejeme horkou vodou a asi deset minut podusíme. Houby vyjmeme a šťávu zahustíme strouhanou chlebovou kůrkou rozmíchanou v pivu, krátce povaříme. Osolíme a dochutíme. Hotovou zahuštěnou šťávou přelijeme houby připravené na talíři. Podáváme s bramborem.
Ragů z lišáka
250 g lišáků, 500 g kuřecího masa, 200 g sterilované kukuřice, 200 g sterilovaného hrášku, 250 sladké smetany, 50 g másla, mouka, pepř, sůl
Lišáky osmažíme na másle. Přidáme na kostky nakrájené kuřecí maso, orestujeme, opepříme, osolíme. Přidáme smetanu a krátce povaříme. Přidáme hrášek a kukuřici. Povaříme a zahustíme moukou. Povaříme a dochutíme pepřem a solí.
Lišák zprohýbanýLišák zprohýbaný