O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Opěnka měnlivá

Opěnka měnlivá

Český název: Opěnka měnlivá Opěnka měnlivá
Latinský název: Kuehrneromyces mutabilis, Pholiota mutabilis
Lidové názvy: lipůvka, pařezník, voňátka, vopinky

Popis
Dominantní znak: dřevokazná houba s dvoubarevným, hygrofágním kloboukem
Výskyt: duben - listopad, na odumřelých pařezech listnáčů i smrků
Klobouk: 3 - 6 cm, skořicově až medově hnědý, hygrofágní, což způsobuje dva odstíny na klobouku, světlejší odstín je uprostřed, na spodu s rezavými nebo rezavohnědými lupeny
Třeň: 5 - 7 cm dlouhý, 0,5 - 0,7 cm tlustý, s prstýnkem, pod nímž jsou odstáté šupinky
Dužnina bělavá

Kuchyňské použití
Vynikající houba, vhodná zejména do polévek a omáček. Její použití je však širší, lze ji nakládat do různých nálevů, případně k výrobě houbového prášku a dalších výrobků z hub.

Recepty
Polévka z opěnek
300 g opěnek, 1 kostka masoxu, máslo, 2 mrkve, sůl, pepř, těstoviny, pažitka
Masox rozvaříme ve vodě společně s pokrájenou mrkví. Přidáme těstoviny (nejvhodnější jsou jemné nudle) a vaříme, dokud nejsou nudle hotové. Přidáme klobouky opěněk, které jsme předtím osmažili do měkka na másle. Ochutíme pepřem a solí. Přidáme sekanou pažitku.
Omáčka z opěnek
200 g opěnek, 200 ml smetany, 1 vejce, 500 ml kuřecího vývaru, máslo, hladká mouka, sůl, pepř, muškátový oříšek, citron
Na másle osmažíme opěnky a dusíme je ve vlastní šťávě, dokud nezměknou. Mezitím si připravíme z mouky a hladké mouky jíšku. Jíškou zahustíme vývar a vaříme, dokud vývar nezhoustne. Přidáme podušené houby, muškátový oříšek (trochu), osolíme, opepříme. Nakonec omáčku zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali 1 žloutek. Dochutíme čerstvou citrónovou šťávou. Podáváme s knedlíky a vařeným kuřecím masem.
Opěnka měnliváOpěnka měnlivá