O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Ryzec smrkový

Ryzec smrkový

Český název: Ryzec smrkový Ryzec smrkový
Latinský název: Lactarius deterrinus
Lidové názvy: ryzec

Popis
Dominantní znak: oranžová nálevkovitá houba, kde oranžová barva na pokožce je kombinována se zelenou, vyskytuje se pod smrky
Výskyt: srpen - listopad, pod smrkem
Klobouk: 3 - 9 cm, nálevkovitý, oranžový, na povrchu se zelenými skvrnami, ronící při poranění oranžové mléko
Třeň: 3 - 10 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, oranžový
Dužnina oranžová, poraněním zelená a roní oranžové mléko

Kuchyňské použití
Vynikající, znalci ceněná houba, vhodná zvláště na přípravu minutek a k nakládání do octa. Vyniká svojí pevnou konzistencí, která se tepelnou úpravou neztrácí. V lidové mluvě je ryzec přezdíván pro svoji osobitou chuť "maso chudých".

Recepty
Kaviár z ryzců
500 g ryzců, 2 cibule, 50 g sádla, 3 stroužky česneku, pepř, sůl, olej, citronová šťáva
Nakrájenou cibulku zpěníme na sádle a přidáme nakrájené ryzce. Necháme vychladnout, osolíme, opepříme a pokapene citrónem. Umeleme na stojku na maso. Kaviár je vhodný jako příloha k pečeným rybám, pečenému masu, případně je možné ho mazat na toasty.
Polévka z ryzců
300 g ryzců, 4 brambory, 200 ml mléka, 2 vejce, 1 cibule, hladká mouka, 1 l zeleninového vývaru, máslo, petrželka, sůl, pepř, kmín
Ryzce a brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do zeleninového vývaru. Osolíme a přidáme koření. Zalijeme mlékem a přidáme jíšku, kterou jsme si udělali z mouky, másla a cibule. Až polévka zkoustne, zašleháme do ní 2 vejce a necháme krátce povařit. Ozdobíme petrželkou a podáváme.
Ryzec smrkovýRyzec smrkový