O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Ryzec borový

Ryzec borový

Český název: Ryzec borový, jde pravděpodobně o stejný druh jako ryzec pravý Ryzec borový
Latinský název: Lactarius pinicola, Lactarius deliciosus
Lidové názvy: borovka, hryzec, rejsek

Popis
Dominantní znak: oranžová nálevkovitá houba ronící při poranění mrkvově zbarvené mléko a vyskytuje se pod borovicemi
Výskyt: červenec - říjen, pod borovicemi
Klobouk: 3 - 14 cm, nálevkovitý, oranžový, ronící při poranění mrkvově červené mléko
Třeň: 3 - 7 cm dlouhý a 1,5 - 3 cm široký, bíle ojíněný
Dužnina oranžová, poraněním zelená a roní mrkvově červené mléko

Kuchyňské použití
Vynikající, znalci ceněná houba, vhodná zvláště na přípravu minutek a k nakládání do octa. Vyniká svojí pevnou konzistencí, která se tepelnou úpravou neztrácí. V lidové mluvě je ryzec přezdíván pro svoji osobitou chuť "maso chudých".

Recepty
Pikantní ryzce
500 g ryzců, 100 g anglické slaniny, pepř, sůl, sladká paprika, olej
Anglickou slaninu opečeme dokřupava. Slaninu z pánve vyndáme a vložíme osolené ryzce, které jsme okořenili pepřem a paprikou. Opečené ryzce přidáme k opečené slanině. Podáváme s chlebem.
Opékané ryzce
500 g ryzců, sůl, kmín, olej
Ryzce osolíme a okmínujeme. Zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Podáváme s chlebem.
Ryzec borovýRyzec borový