O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Kozák březový

Kozák březový

Český název: Kozák březový Kozák březový
Latinský název: Leccinum scabrum, Boletus scaber
Lidové názvy: březák, březovák, lesčák, šedý kozák

Popis
Dominantní znak: kozák s velmi tmavým zbarvením šupinek na třeni a růstem pod břízami
Výskyt: červen - listopad, pod břízami
Klobouk: 4 - 18 cm žlutooranžový až okrový, na spodu s tmavými rourkami
Třeň: 8 - 20 cm dlouhý a 2 - 6 cm široký, bělavý s černými šupinkami
Dužnina bílá, na řezu netmavne

Kuchyňské použití
Použití je všestranné jako u hřibovitých hub. Jeho nevýhodou je, že klobou poměrně brzy měkne. Hodí se k omáčkám, pod maso, na řízky a na sušení.

Recepty
Zapečené kozáci s rajčaty
600 g kozáků, 4 rajčata, máslo, 5 stroužků česneku, 2 cibule, 4 vejce, sůl, pepř
Houby pokrájíme na tlustá kolečka, která podusíme na másle. Na kolečka nakrájíme rajčata a cibuli. Podušené houby klademe do pekáčku a prokládáme rajčaty, nakrájenou cibulí a česnekem. Průběžně solíme a kořeníme. Zalijeme rozšlehanými vejci a necháme v troubě zapéct. Podáváme s vařenými brambory.
Kozácké škubánky
400 g kozáků, hladká mouka, máslo, 3 vejce, 1 cibule, mléko, olej, drcený kmín, pepř, sůl
Z mouky, žloutků a mléka připravíme těsto, do kterého vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Do těsta vmícháme vychladlé houby, které jsme předtím osmažili na másle. Těsto s houbami okořeníme a osolíme. Těsto propracujeme a vytvarujeme z něho škubánky, které opečeme na rozpáleném oleji.
Kozák březovýKozák březový