O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Křemenáč březový

Křemenáč březový

Český název: Křemenáč březový Křemenáč březový
Latinský název: Leccinum versipelle, Leccinum rufescens
Lidové názvy: bolševik, červenák, červený kozák, panna

Popis
Dominantní znak: hřibovitá houba s oranžovou hlavou a bílým, černě šupinkatým třeněm rostucím pod břízami
Výskyt: červen - říjen, pod břízami
Klobouk: 8 - 2O cm oranžový, na spodu s bělavými rourkami
Třeň: 6 - 18 cm dlouhý a 2 - 4 cm široký, bělavý s černými šupinkami
Dužnina bílá, na řezu růžoví

Kuchyňské použití
Použití je všestranné jako u hřibovitých hub. Má tužší konzistenci, takže se hodí spíše k omáčkám, pod maso, na řízky a na sušení.

Recepty
Plněné křemenáče
800 g křemenáčů, 200 g anglické slaniny, 50 g tvrdého sýra, 1 cibule, 1 vejce, máslo, strouhanka, olej, sůl, pepř, citron, petrželka
Z křemenáčů odkrojíme nožičky a klobouky lehce vydlabeme. Klobouky osolíme, pokapeme citronem, narovnáme do pekáče a pečeme asi 5 minut. Třeně a vydlabanou část klobouků pokrájíme na drobno. Na másle zpěníme cibulku, přidáme na drobno nasekané houby a dusíme do měkka. Přidáme na jemno nasekanou anglickou slaninu a vejce dochutíme pepřem a solí. Připravenou směsí plníme kloboučky hub, které posypeme strouhaným sýrem a dáme na deset minut zapéct do trouby.
Dušené křemenáče
800 g křemenáčů, máslo, 1 cibule, sůl, pepř, drcený kmín, petželka
Křemenáče nakrájíme a přidáme k osmahlé cibulce, smažíme na másle, dokud houby nepustí vodu. Osolíme, okořeníme a dusíme 15 minut. Udušené houby smícháme s nasekanou petželkou a podáváme na topinkch.
Křemenáč březovýKřemenáč březový