O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Houževnatec jedlý - SHII TAKE

Houževnatec jedlý

Český název: Houževnatec jedlý, shii-take, šii-take, šii-také, shii-ta-ke Houževnatec jedlý
Latinský název: Lentinus edodes, Lentinula edodes
Lidové názvy: houba dlouhověkosti, elixír života

Popis
Dominantní znak: dřevokazná houba s podvinutým kloboukem posedlým šupinkami, volně v příropdě se vyskytuje v jižních oblastech orientu
Výskyt: leden - prosinec, supermarkety a pěstírny hub
Klobouk: 5 - 15 cm, světlě až tmavohnědý, podvinutý, na povrchu posetý šupinkami, na spodu s bělavými až růžovými lupeny
Třeň: 3 - 8 cm dlouhý, 1 - 2 cm tlustý, hnědý, šupinatý
Dužnina bílá

Kuchyňské použití
Tradiční houba orientální kuchyně, vhodná do polévek a omáček. Tradičně se prodává sušená.

Recepty
Shii-take po oientálsku
600 g shii-take, sójová omáčka, máslo, solamyl, cukr
Na másle osmažíme nakrájené houby. Přidáme sójovou omáčku s trochou cukru. Podle potřeby zahustíme solamylem. Ochutíme solí a pepřem. Podáváme s pečivem nebo vařeným bramborem.
Shii-take na víně
500 g shii-také, 150 ml červeného vína, 100 g mandlí, rajský protlak, 1 cibule, olej, sójová omáčka, tymián, bobkový list.
Do rozpáleného oleje přidáme bobkový list a špetku tymiánu. Necháme chvíli smažit, když bylinky zavoní, vyjmeme je a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. K dyž cibulka zezlatoví, přidáme pokrájené houby. Posolíme, podlijeme vínem a dusíme, dokud houby nezměknou. Přidáme dvě lžíce kečupu, sójovou omáčku a nadrobno nasekané, oloupané, opražené mandle. Krátce povaříme a dochutíme solí. Podáváme s rýží.
Houževnatec jedlýHouževnatec jedlý