O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Čirůvka fialová

Čirůvka fialová

Český název: Čirůvka fialová Čirůvka fialová
Latinský název: Lepista nuda, Tricholoma nudum
Lidové názvy: fialka, modrák, violeta, modrá noha

Popis
Dominantní znak: fialová, lupenatá houba rostoucí na podzim
Výskyt: srpen - listopad, v jehličnatých i smíšených lesích
Klobouk: 5 - 15 cm, modrofialový až fialový, s modrofialovými až fialovými lupeny
Třeň: 5 - 10 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, fialový
Dužnina fialová

Kuchyňské použití
Výborná houba vhodná k samostatné úpravě a nebo k nakládání do octa, ojedinělá svým krásně fialovým zbarvením. Vyniká pevnou konzistencí, která se tepelnou úpravou neztrácí, takže se tepelně upravené houby nerozblemtávají.

Recepty
Svíčková z čirůvek
300 g čirůvek fialových, sůl, 100 g slaniny, 100 g kořenové zeleniny, 200 ml mléka, 200 ml šlehačky, 1 cibule, celý pepř, bobkový list, hladká mouka, sůl, pepř
Slaninu rozškvaříme na pánvi. Přidáme nakrájenou zeleninu s kořením a osmahneme. Zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme mlékem a povaříme. Necháme zchladnout a rozmixujeme. Houby nakrájíme a uvaříme v mírně osolené vodě. Houby necháme na cedníku okapat a poté je přidáme do rozmixované zeleninové směsi. Omáčku prohřejeme a necháme ji "nasát" do hub. Přidáme šlehačku. Podáváme s vařenými brambory, knedlíky nebo těstovinami.
Čirůvky na paprice
500 g čirůvek fialových, 1 cibule, máslo, 100 ml kysané smetany, hladká mouka, drcený kmín, sůl, sladká paprika
Na másle zpěníme cibuli. Když zesklovatí, přidáme sladkou papriku a nakrájené čirůvky. Dusíme, dokud houby nezměknou. Přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali trochu hladké mouky na zahuštění. Necháme přejít varem a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami.
Čirůvka fialováČirůvka fialová