O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Čirůvka dvoubarvá

Čirůvka dvoubarvá

Český název: Čirůvka dvoubarvá, čirůvka dvojbarvá Čirůvka dvoubarvá
Latinský název: Lepista saeva, Lepista personata, Tricholoma personatum
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: lupenatá houba rostoucí na podzim s okrovým kloboukem a fialovým třeněm
Výskyt: září - prosinec, na lukách, zahradách, parcích
Klobouk: 5 - 15 cm, šedookrový, se slabě fialovým okrajem, s bělavěkrémovými lupeny
Třeň: 3 - 8 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, fialový
Dužnina bělavá

Kuchyňské použití
Výborná houba vhodná k samostatné úpravě a nebo k nakládání do octa. Vyniká pevnou konzistencí, která se tepelnou úpravou neztrácí, takže se tepelně upravené houby nerozblemtávají.

Recepty
Sekaná z čirůvek
1 kg čirůvky dvoubarvé, 150 g slaniny, 2 housky, 1 cibule, mléko, 1 vejce, strouhanka, sádlo, sůl, pepř, majoránka
Na sádle zpěníme cibuli a osmahneme pokrájené houby. Když tato směs vychladne, umeleme ji na masovém strojku společně s houskami namočenými v mléce. Umletou hmotu dobře promícháme, smícháme s vejcem, okořeníme, osolíme a zahustíme strouhankou. Ze směsi vytvoříme šišku, potřeme ji bílkem a pečeme na sádle 30 - 40 minut. Sekanou podáváme teplou s bramborem nebo studenou s chlebem.
Dušené čirůvky
500 g čirůvky dvoubarvé, 2 cibule, mléko, máslo, sůl, pepř, kmín, petrželka
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle. Přidáme na plátky nakrájené čirůvky. Osolíme, okořeníme pepřem a kmínem. Dusíme, dokud houby nezměknou. Ozdobíme sekanou petrželkou. Podáváme se slaným pečivem.
Čirůvka dvoubarváČirůvka dvoubarvá