O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Líha srostlá

Líha srostlá

Český název: Líha srostlá Líha srostlá
Latinský název: Lyophyllum connatum, Tricholoma connatum
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: na zemi, v trsech rostoucí bílá houba (nejsvětlejší ze všech líh)
Výskyt: červenec - listopad, v listnatých lesích, a hrázích rybníků, podél cest, na hřbitovech
Klobouk: 3 - 8 cm, bělavý, matný, ojíněný, s bílými až smetanově žlutavými lupeny
Třeň: 3 - 6 cm dlouhý a 0,5 - 1,5 cm široký, bílý, na bázi srostlý s jinými třeni
Dužnina bílá

Kuchyňské použití
Tato líha má obdobné vlastnosti jako jiné líhy. Její kuchyňské použití je poněkud problematické, neboť v některých atlasech je uváděna jako jedovatá (Kolbaba, F. a kol.: Houby, česká encyklopedie, Readers Digest Výběr, spol. s.r.o., Praha 2003, str. 169), jinde je naopak uváděná jako jedlá (Keitzer, G.: Enyklopedie hub, Rebo Production, 2. vydání, Praha 1999, str. 173).

Recepty
Líhová polévka
400 g líhy, 40 g sádla, hladká mouka, 2 stroužky česneku, 2 vejce, masox, sůl, pepř, kmín
Nakrájené houby vložíme do vody společně s kořením a masoxem. Vaříme, dokud houby nezměknou. Na sádle osmažíme mouky a připravíme si tak jíšku. Polévku zahustíme touto jíškou. Přidáme česnek a do polévky zašleháme vejce.
Líha na smetaně
500 g líhy, 100 g taveného sýra, 1 cibule, 200 ml kysané smetany, sůl, máslo, hladká mouka, drcený kmín, kopr
Na másle zpěníme cibulku. Přidáme nakrájené houby a dusíme je, dokud nezměknou. Přilijeme kysanou smetanu, ve které jsme rozkvedlali trochu mouky na zahuštění. Přidáme tavený sýr a kopr. Vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Podáváme s vařenými brambory.
Líha srostláLíha srostlá