O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Líha nahloučená

Líha nahloučená

Český název: Líha nahloučená Líha nahloučená
Latinský název: Lyophyllum decastes, Lyophyllum aggregatum, Tricholoma aggregatum
Lidové názvy: beraničky, hromadince, kočičky, kominíčky

Popis
Dominantní znak: na zemi, v trsech rostoucí houba se zprohýbaným kloboukem
Výskyt: září - listopad, v listnatých lesích, a hrázích rybníků, podél cest
Klobouk: 5 - 15 cm, hlínově až okrově hnědé, hedvábnité, často skvrnité, na spodu s krémově bílými až nahnědlými lupeny
Třeň: 6 - 12 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, bílý, zkroucený, ojíněný ve vrchní části
Dužnina bílá

Kuchyňské použití
Výborná houba vhodná k samostatné úpravě a nebo k nakládání do octa. Zpravidla se používají pouze klobouky, neboť třeně jsou příliš tuhé.

Recepty
Líha na smetaně
500 g líhy, 100 g taveného sýra, 1 cibule, 200 ml kysané smetany, sůl, máslo, hladká mouka, drcený kmín, kopr
Na másle zpěníme cibulku. Přidáme nakrájené houby a dusíme je, dokud nezměknou. Přilijeme kysanou smetanu, ve které jsme rozkvedlali trochu mouky na zahuštění. Přidáme tavený sýr a kopr. Vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Podáváme s vařenými brambory.
Líha s vepřovými jazyky
400 g líhy, 2 vepřové jazyky, 2 stroužky česneku, máslo, drcený kmín, sůl
Jazyky omyjeme a vaříme v osolené vodě. Když změknou, prudce je zchladíme, aby se nám snadno podařilo sloupnout z nich kůži. Sloupneme z jazyků kůži a nakrájíme je na plátky. Mezitím na másle osmažíme líhy, které okmínujeme a osolíme. Až houby změknou, podlijeme je vývarem z jazyků a zaprášíme moukou. Ve vzniklé šťávě nakrájené jazyky krátce povaříme. Podáváme s bramborem.
Líha nahloučenáLíha nahloučená