O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Smrž obecný

Smrž obecný

Český název: Smrž obecný Smrž obecný
Latinský název: Morchella esculenta, Phallus esculentus
Lidové názvy: křapáč, křapál, smrk, jedlovec, kropenatá houba

Popis
Dominantní znak: dutá houba s políčkovitě děleným kloboukem vyskytující se brzo na jaře
Výskyt: březen - květen, listnaté a smíšené lesy, parky, zahrady
Klobouk: 4 - 9 cm šroký, bledě okrový, políčkovitě dělený
Třeň: 4 - 10 cm dlouhý a 2 - 4 cm široký, bělavý
Dužnina celá houba je dutá

Kuchyňské použití
Vysoce ceněná houba pro svoji chuť a zajímavou konzistenci. Její použití je univerzální lze ji připravovat za čerstva, sušenou i nakládanou.

Recepty
Pochoutka ze smržů
300 g smržů, 200 ml mléka, máslo, mouka
Smrže rozkrojíme podélně na poloviny a podusíme ve vlastní šťávě na másle. Když změknou přidáme mléko a zahustíme moukou. Podáváme s vařenými brambory.
Nadívaní mrži
300 g smržů, 200 ml smetany, 2 vejce, na nádivku potřebujeme: 2 - 3 housky, 200 ml mléka, 1 cibule, 100 g anglické slaniny, strouhanka, 1 játrová paštika, sůl, majoránka, muškátový oříšek
Smržům uřízneme třeň tak, abychom mohli vzniklým otvorem naplnit nádivkou tuto dutou houbu. Nádivku si připravíme tak, že housky nakrájené na kostičky namočíme v mléce. Vymačkáme z nich přebytečné mléko a umeleme na masovém strojku společně s cibulí a anglickou slaninou. Přidáme paštiku, 2 žloutky a koření. Tuto směs promícháme a plníme jí přiravené smrže. Naplněné smrže vyložíme do pekáčku a asi 15 minut pečeme. Potom zalijeme smetanou s rozkvedlaným vejcem a necháme dopéct do zlatova. Podáváme s brambory.
Smrž obecnýSmrž obecný