O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Hlíva miskovitá

Hlíva miskovitá

Český název: Hlíva miskovitá, Hlíva trubkovitá Hlíva miskovitá
Latinský název: Pleurotus cornucopiae, Pleurotus cornucopioides
Lidové názvy: kladnička (roste na kládách)

Popis
Dominantní znak: bělavá až žlutohnědá hlíva s téměř centrálním (ne postranním) třeněm a nálevkovitým kloboukem
Výskyt: červen - listopad, na listnáčích
Klobouk: 4 - 12 cm, bělavý až žlutonědý, na spodu s dlouze sbíhavými, bělavými až krémovými lupeny
Třeň: 3 - 8 cm dlouhý, 1 - 2 cm široký, skoro centrální (nikoli postranní)
Dužnina bělavá

Kuchyňské použití
Chutná houba vhodná k použití za čerstva, k sušení i k nakládání do různých nálevů.

Recepty
Hlíva s hořčicí
300 g hlívy, 1 cibule, plnotučná hořčice, hladká mouka, sádlo, sůl, pepř
Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme hlívu, kterou jsme osolili a potřeli hořčicí. Dusíme, dokud houby nezměknou. Zaprášíme moukou a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s vařenými brambory.
Hlíva na divoko
300 g hlívy, 2 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 1 celeru, hladká mouka, sádlo, sůl, nové koření, cukr, citron
Cibulku zpěníme na sádle. Přidáme nakrájenou hlívu a jemně nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme koření a osolíme. Zalijeme trochou vody a dusíme, dokud zelenina nezměkne. Zaprášíme moukou, přidáme ždibet cukru a krátce povaříme. Dochutíme solí. Podáváme s knedlíkem.
Hlíva miskovitáHlíva miskovitá