O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Hlíva plicní

Hlíva plicní

Český název: Hlíva plicní Hlíva plicní
Latinský název: Pleurotus pulmonarius
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: bílá hlíva s lysým kloboukem, rostoucí v létě na listnáčích
Výskyt: květen - říjen, na listnáčích
Klobouk: 4 - 10 cm, bělavé až světle okrové, polokruhovité či vějířovité, na spodu s bělavými lupeny
Třeň: téměř neznatelný
Dužnina bělavá

Kuchyňské použití
Chutná houba vhodná k použití za čerstva, k sušení i k nakládání do různých nálevů.

Recepty
Zapečené hlívy
500 g hlívy, máslo, 1 vejce, pepř, sůl, citron, petrželka
Hlívy osolíme, opepříme a opečeme na másle. Máslo utřeme se žloutkem, citronem a sekanou petrželovou natí. Připravenou směsí potřeme hlívy a dáme zapéct do trouby. Podáváme s bramborem.
Hlívový salát
400 g hlívy, 1 cibule, ocet, olivový olej, pepř, petrželka
Hlívy uvaříme v osolené vodě. Necháme vychladnout a nakrájíme. Pokapeme octem a olejem. Přidáme nakrájenou cibuli, petrželovou nať, osolíme, opepříme a promícháme. Podáváme chlazené s pečivem.
Hlíva plicníHlíva plicní