O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Holubinka osmahlá

Holubinka osmahlá

Český název: Holubinka osmahlá Holubinka osmahlá
Latinský název: Russula adusta, Russula subadusta
Lidové názvy: kravina, písečňák, podzemák, podzemek

Popis
Dominantní znak: holubinka, která je velmi podobná holubince černající se šedobělavým až zakouřeným kloboukem
Výskyt: červenec - říjen, v jehličnatých i smíšených lesích
Klobouk: 4 - 15 cm, hnědavý až kouřově hnědý klobouk, za vlhka slizký, znečištěný jehličím a zeminou, na spodu se špinavě bělavými lupeny
Třeň: 3 - 8 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, bělavý, zdola hnědnoucí
Dužnina šedočerná

Kuchyňské použití
Vynikající houba vhodná k samostatné úpravě a nebo k nakládání do octa. Vyniká pevnou konzistencí, která se tepelnou úpravou neztrácí, takže se tepelně upravené houby nerozblemtávají. Podle právní úpravy se smí používat pouze k sušení pro další průmyslové zpracování.

Recepty
Holubinky na kmíně
400 g holubinek, máslo, hladká mouka, petrželka, sůl, citron
Klobouky holubinek osolíme, okmínujeme, obalíme v mouce a po obou stranách opečeme na másle. Posypeme sekanou petrželkou a pokapeme citrónem. Podáváme s chlebem.
Holubinky s křenem
400 g holubinek, máslo, 100 ml smetany, sůl, 50 g strouhaného křenu, cukr
Od holubinek odřízneme třeně, které rozřízneme napůl, a osmažíme na másle klobouky holubinek a půlky třeňů. Osolíme. Naaranžujeme je na talíře a polijeme křenem rozmíchaným s ušlehanou smetanou, kterou jsme ochutili špetkou soli a lžící cukru. Podáváme s pečivem.
Holubinka osmahláHolubinka osmahlá