O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Holubinka namodralá

Holubinka namodralá

Český název: Holubinka namodralá Holubinka namodralá
Latinský název: Russula cyanoxantha, Agaricus cyanoxanthus
Lidové názvy: uhlířka, fialový holoubek, modřinka

Popis
Dominantní znak: namodralá holubinka s mastnými (špekovými) lupeny
Výskyt: červen - říjen, v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích
Klobouk: 6 - 15 cm, modrofialový, fialový až zelenomodrý klobouk, na spodu s bílými, pružnými, jakoby mastnými lupeny
Třeň: 5 - 10 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, bílý
Dužnina bílá

Kuchyňské použití
Vynikající houba vhodná k samostatné úpravě a nebo k nakládání do octa. Vyniká pevnou konzistencí, která se tepelnou úpravou neztrácí, takže se tepelně upravené houby nerozblemtávají. Podle právní úpravy se smí používat pouze k sušení pro další průmyslové zpracování.

Recepty
Holubinky na kmíně
400 g holubinek, máslo, hladká mouka, petrželka, sůl, citron
Klobouky holubinek osolíme, okmínujeme, obalíme v mouce a po obou stranách opečeme na másle. Posypeme sekanou petrželkou a pokapeme citrónem. Podáváme s chlebem.
Holubinky s křenem
400 g holubinek, máslo, 100 ml smetany, sůl, 50 g strouhaného křenu, cukr
Od holubinek odřízneme třeně, které rozřízneme napůl, a osmažíme na másle klobouky holubinek a půlky třeňů. Osolíme. Naaranžujeme je na talíře a polijeme křenem rozmíchaným s ušlehanou smetanou, kterou jsme ochutili špetkou soli a lžící cukru. Podáváme s pečivem.
Holubinka namodraláHolubinka namodralá