O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Holubinka nazelenalá

Holubinka nazelenalá

Český název: Holubinka nazelenalá Holubinka nazelenalá
Latinský název: Russula viresceus, Russula aeruginosa
Lidové názvy: holubice, zelený holoubek

Popis
Dominantní znak: holubinka se zeleným rozpukaným kloboukem
Výskyt: červenec - říjen, v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích
Klobouk: 5 - 15 cm, mědnkově až šedě zelený s rozpukanou pokožkou, na spodu s bílými lupeny, na ostří rezavějícími
Třeň: 3 - 8 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, bílý, vrásčitý
Dužnina bílá, náchylná k rezavění

Kuchyňské použití
Vynikající houba vhodná k samostatné úpravě a nebo k nakládání do octa. Vyniká pevnou konzistencí, která se tepelnou úpravou neztrácí, takže se tepelně upravené houby nerozblemtávají. Podle právní úpravy se smí používat pouze k sušení pro další průmyslové zpracování.

Recepty
Holubinková omáčka
300 g holubinek, 1 cibule, masox, 100 ml smetany, máslo, mouka, drcený kmín, pepř
Nakrájenou cibuli zpěníme na másle. Přidáme pokrájené houby, osolíme, okmínujeme a opepříme. Dusíme, dokud houby nezměknou. Podlijeme 200 ml vývaru z masoxu. Necháme přejít varem. Nakonec přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali trochu mouky na zahuštění. Krátce povaříme. Podáváme s bramborem.
Dršťková polévka z holubinek
300 g holubinek, 1 cibule, masox, 3 stroužky česneku, máslo, mouka, sladká paprika, majoránka, pepř
Nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme hladkou mouku a připravíme si jíšku. Přidáme sladkou papriku a zalijeme ji 1 litrem vývaru z masoxu. Holubinky nakrájíme na proužky a přidáme je do vývaru, osolíme a opepříme. Vaříme, dokud houby nezměknou. Nakonec přidáme majoránku.
Holubinka nazelenaláHolubinka nazelenalá