O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Kukmák sklepní

Kukmák sklepní

Český název: Kukmák sklepní Kukmák sklepní
Latinský název: Volvariella volvacea
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: houba vyrůstající z vajíčka, domovem v jižní Asii
Výskyt: v České republice se vyskytuje jako pěstovaná houba, lze ji najít v pěstírnách a supermarketech
Klobouk: 6 - 12 cm, tmavohnědý, u okrajů světlejší, na spodu s růžovými lupeny
Třeň: 1 - 6 cm, na spodu s pochvou, která vznikla z vejce, ze kterého se plodnice vyklubala
Dužnina bělavá

Kuchyňské použití
V české kuchyni je to exotická houba, vhodná k jakékoli úpravě za čerstva.

Recepty
Kukmák se slaninou a těstovinami
200 g kukmáku sklepního, 100 g anglické slaniny. 400 g těstoviny, 1 cibule, 1 stroužek česneku, máslo, sůl, pepř
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Scedíme a propláchneme. Nakrájenou slaninu necháme rozškvařit na sádle. Přidáme trochu másla a nakrájenou cibulku. Když cibulka zesklovatí, vložíme nakrájené houby a osolíme. Dusíme, dokud houby nezměknou. Smícháme s těstovinami. Dochutíme solí a pepřem.
Papriky plněné kukmákem
300 g kukmáku sklepního, 8 zelených paprik, máslo, sůl, 2 vejce
Na másle osmahneme pokrájené houby. Zahustíme vejci, osolíme a opepříme. Připravenou nádivkou plníme papriky, ze kterých jsme vyndali jádřince. Zapečeme v troubě. Podáváme s pečivem.
Kukmák sklepníKukmák sklepní