O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Žampion lesní

Žampion lesní

Český název: Žampion lesní, pečárka lesní Žampion lesní
Latinský název: Agaricus silvaticus, Psalliota silvatica, Agaricus sylvaticus, Psalliota sylvatica
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: žampion s drobně hnědě šupinkatým kloboukem a po poranění červenající dužniny
Výskyt: červenec - říjen, v jehličnatých i smíšených lesích
Klobouk: 4 - 10 cm, okrový s hnědými vlákny s drobnými šupinkami, na spodu s blědě červenavými, později tmavohnědými lupeny lupeny
Třeň: 5 - 10 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, bělavý, na němž je odstátý prsten
Dužnina bílá, po porušení karmínově červenající

Kuchyňské použití
Chutná houba vhodná k okamžitému použití. Volně rostoucí houby (na rozdíl od pěstovaných) lze použít pouze pro průmyslové zpracování.

Recepty
Žampiónová omáčka
300 g žampionů, máslo, hladká mouka, 500 ml mléka, 200 ml smetany, 4 vejce, sůl, cukr, citron, petrželová nať
Žampiony osmahneme na másle. Zaprášíme moukou a zalijeme mlékem. Vaříme, dokud houby nezměknou. Nakonec přidáme smetanu s rozkvedlanými žloutky. Ochutíme lžičkou cukru, solí a citrónovou šťávou. Posypeme nasekanou petrželovou natí. Podáváme s vařenými brambory, knedlíkem nebo pečivem.
Grilované žampiony
500 g žampionů, máslo, sůl, pepř
Žampiony potřeme rozpuštěným másle, osolíme a opepříme. Položíme je na rozpálený gril a grilujeme, dokud nezměknou. Při grilování potíráme žampiony rozpuštěným máslem. Podáváme s pečivem.
Žampion lesníŽampion lesní