O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Krásnosporka mlynářka

Krásnosporka mlynářka

Český název: Krásnosporka mlynářka, krásnosporka ovčí Krásnosporka mlynářka
Latinský název: Albatrellus ovinus, Polyporus ovinus
Lidové názvy: mlynářka, šafářka, jelenka, cukrová houba

Popis
Dominantní znak: moučně zbarvená, divná houba (jde o pozemní choroš), na spodu s krátkými rourkami
Výskyt: červenec - říjen, v jehličnatých i smíšených lesích
Klobouk: 4 - 8 cm, moučně bílý, nažloutlý, rozpukaný, často srostlý si jiným mlynářkami do trsu, na spodu s nízkými, bílými rourkami
Třeň: velmi krátký, bělavý
Dužnina bílá, pak citronově žlutá

Kuchyňské použití
Chutná houba, poněkud zemitější chuti, vhodná k použití za čerstva do omáček, houbových směsí a pod maso, případně k sušení.

Recepty
Mlynářský guláš
500 g krásnosporky mlynářky, 2 cibule, 5 brambor, 2 papriky, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, sůl, drcený kmín, gulášové koření
Na sádle zpěníme cibuli pokrájenou na kostky. Přidáme na kostičky pokrájené houby a papriku. Okmínuje, zasypeme gulášovým kořením, osolíme a smažíme, dokud houby nepustí vodu. Zalijeme vodou, do které přidáme na kostičky nakrájené brambory a oloupaná rajčata. Vaříme, dokud brambory nezměknou. Zahustíme jíškou. Podáváme s chlebem.
Omáčka z mlynářek
300 g krásnosporek mlynářek, máslo, masox, 100 ml smetany, mouka, 1 vejce, sůl, citron, petrželka
Na másle osmažíme krásnosporky nakrájené na plátky. Osolíme a zalijeme hrnkem vody, ve kterém jsme rozpustili masox. Vaříme, dokud houby nezměknou. Přidáme smetanu s zakvedlaným žloutkem a s rozmíchanou moukou na zahuštění. Krátce povaříme. Dochutíme citrónovou šťávou. Ozdobíme sekanou petrželkou. Podáváme s pečivem, knedlíkem nebo vařenými bramborami.
Krásnosporka mlynářkaKrásnosporka mlynářka