O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Hřib dutonohý

Hřib dutonotý

Český název: Hřib dutonotý Hřib dutonotý
Latinský název: Boletus cavipes, Boletinus cavipes
Lidové názvy: Dutonožka

Popis
Dominantní znak: hřib s dutým třeněm
Výskyt: červenec - litopad, v lesích pod modříny
Klobouk: 5 - 10 cm hnědý, žlutooranžový až červenohnědý, plstnatý, se šupinkami a s tupým hrbolem
Třeň: 4 - 8 cm dlouhý a 0,7 - 1,5 cm široký, dutý
Dužnina žlutavá

Kuchyňské použití
Chutná houba k všestrannému použití.

Recepty
Zapečené dutonožky se zelím
500 g hřibů dutonohých, 500 g sterilovaného zelí, 100 g kyselých okurek, kečup, máslo, strouhanka, 2 cibule, pepř
Houby uvaříme v mírně osolené vodě na nakrájíme na plátky. Na másle zpěníme cibuli a přidáme houby, nakrájené okurky a kečup. Krátce povaříme. Do zapékací misky rozložíme polovinu odkapaného zelí, na odkapané zelí přidáme upravené houby a přikryjeme druhou polovinou zelí a posypeme strouhankou. Zapečeme ve vyhřáté troubě.
Hřib dutonotýHřib dutonotý