O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Hřib borový

Hřib borový

Český název: Hřib borový Hřib borový
Latinský název: Boletus pinicola, Boletus pinophilus
Lidové názvy: borák, sosnák, černohlávek, královksý hřib

Popis
Dominantní znak: krásný bílý hřib s tmavou hlavou rostoucí pod borovicemi
Výskyt: květen - říjen, v lesích pod borovicemi
Klobouk: 5 - 25 cm tmavě červenohnědý, na povrchu hrbolatý, na spodu s krémový rourkami někdy se žlutým nádechem
Třeň: 5 - 15 cm dlouhý a 3 - 10 cm široký, srobusní, krémově načervenalý až světle hnědý
Dužnina bílá, příjemné houbové chuti i vůně

Kuchyňské použití
Výborná houba k všestrannému použití, zvláště pak na přípravu houbových řízků, na speciální omáčky a k sušení, kde vynikne její chuť a vůně.

Recepty
Hřibový perkelt
500 g hřibů borových, 2 cibule, 50 g špeku, 2 papriky, 1 l vývaru, rajský protlak, 2 rajčata, hladká mouka, olej, sůl, kmín, pepř, sladká paprika
Špek na drobno nakrájíme a vyškvaříme, přidáme cibuli a zpěníme ji. Přidáme nakrájenou papriku a dusíme 15 minut. Podlejeme vývarem, přidáme houby a nakrájená rajčata. Osolíme, okořeníme, můžeme přidat i trochu sladkého kečupu a vaříme asi 15 minut. Zahustíme moukou. Podáváme s knedlíkem a vařeným hovězím masem.
Bramboračka z boráků
100 g hřibů borových, 500 g brambor, 200 g kořenové zeleniny, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka
Na másle zpěníme cibulku a připaravíme z ní jíšku, kterou zalijeme vodou a rozšleháme. Přidáme nadrobno nakrájené brambory, zeleninu a houby. Osolíme a vaříme do měkka. Dochutíme třeným česnekem a drhnutou majoránkou.
Hřib borovýHřib borový