O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Čirůvka májovka

Čirůvka májovka

Český název: Čirůvka májovka Čirůvka májovka
Latinský název: Calocybe gambosa, Tricholoma georgii
Lidové názvy: Májovka

Popis
Dominantní znak: masitá bílá jarní houba s moučnou vůní
Výskyt: březen - červen, na travnatých místech, v sadech, lesních cestách
Klobouk: 4 - 10 cm široký, bílý případně nažloutlý s velmi hustými bílými lupeny
Třeň: 4 - 8 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký
Dužnina bílá s moučnou vůní

Kuchyňské použití
Výborná houba k všestrannému použití, zvláště pak na přípravu houbových omáček, pod maso a k nakládání do octa.

Recepty
Omáčka z májovek
200 g čirůvek májovek, 1 cibule, 80 g másla, 50 g hladké mouky, 1/2 l masoxového vývaru, mletý pepř, sůl
Pokrájenou cibuli na polivně másla jemně podusíme na polovině másla společně s pokrájenými májovkami. Z druhé poloviny másla a z mouky si připravíme jíšku, kterou zahustíme vývar z masoxu, čímž nám vznikne základ omáčky. Do takto připraveného základu přidáme podušené májovky, okořeníme pepřem a solí. Hotovou omáčku ještě povaříme, podáváme s knedlíkem k vajíčku nebo vařenému hovězímu masu.
Májovková kulajda
300 g čirůvek májovek, 1 cibule, 1/4 l kysané smetany, 1 l zeleninového vývaru, 50 g hladké mouky, 4 brambory, sůl, kmín, kopr
Brambory, májovky a cibuli nakrájíme a přidáme k zeleninovému vývaru. Okořeníme kmínem a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Přilejeme kyselou smetanu, ve které jsme rozkvedlali mouku. Krátce povaříme. Přidáme čerstvý nasekaný kopr a polévku dochutíme solí. jednotlivé porce polévky je možné ozdobit rozkrojeným vařeným vejcem.
Čirůvka májovkaČirůvka májovka