O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Destice chřapáčová

Destice chřapáčová

Český název: Destice chřapáčová Destice chřapáčová
Latinský název: Discina perlata, Discina ancilis
Lidové názvy: ušíčko

Popis
Dominantní znak: hnědá mistička nebo placka vyskytující se na jařena pařezech
Výskyt: březen - květen, na starých pařezech a na zemi
Klobouk: 4 - 15 cm hnědý, v mládí má tvar mističky, potom spíše laločnatého talíře
Třeň: sotva patrný
Dužnina vnitřek houby je bílý

Kuchyňské použití
Použití je všestranné jako u smržů, destice je výjimečná svým tvarem, ktarý nepřipomíná žádnou "běžnou" houbu, a proto působí exoticky.

Recepty
Chřapáčová rajčata
500 g destice chřapáčové, 6 rajčat, 100 g tvrdého sýra, 4 vejce, máslo, sůl
Destice nakrájíme a osmažíme na rozehřátém másle. Přendáme do zapékací misky, přidáme na kolečka nakrájená rajčata. Zalijeme rozkvedlanými osolenými vejci, posypeme sýrem a zapečeme ve vyhřáté troubě
Chřapáčová polévka
250 g destice chřapáčové, 4 brambory, máslo, , 2 vejce, 1 cibule, masox, pepř, sůl
Nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme nakrájenou destici a dusíme, dokud se voda nevypaří. Zalijeme vodou, přidáme kostku masoxu a na kostičky nakrájené brambory. Vaříme, dokud brabory nezměknou. Zahustíme rozkvedlaným vejcem.
Destice chřapáčováDestice chřapáčová