O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Křemenáč osikový

Křemenáč osikový

Český název: Křemenáč osikový Křemenáč osikový
Latinský název: Leccinum aurantiacum, Leccinum rufum
Lidové názvy: bolševik, červenák, červený kozák, panna

Popis
Dominantní znak: hřibovitá houba s oranžovou hlavou a bílým, černě šupinkatým třeněm rostucím pod topoly
Výskyt: červen - říjen, pod topoly
Klobouk: 6 - 18 cm oranžový, na spodu s bělavými rourkami
Třeň: 6 - 18 cm dlouhý a 2 - 4 cm široký, bělavý s černými šupinkami
Dužnina bílá, na řezu šedne

Kuchyňské použití
Použití je všestranné jako u hřibovitých hub. Má tužší konzistenci, takže se hodí spíše k omáčkám, pod maso, na řízky a na sušení.

Recepty
Křemenáč jako ovar
500 g křemenáčů, hořčice, křen
Houby uvaříme v osolené vodě. Po 10 - 15 minutách, až změknou je vyndáme a dáme na talíř. Podáváme s hořčicí a křenem.
Sýrová omáčka z křemenáčů
500 g křemenáčů, 200 ml smetany, 100 g taveného sýra, 200 ml vývaru, hladká mouka, máslo, 2 cibule, sůl, pepř, citronová šťáva
Na oleji zpěníme cibulku a až zesklovatí přidáme pokrájené křemenáče. Mezitím si z másla a mouky uděláme jíšku, kterou vmícháme do vývaru. Vývarem zalijeme houby a povaříme 10 minut. Nakonec přidáme tavenný sýr a zalijeme smetanou. Povaříme, až se sýr rozvaří, a dochutíme citronovou šťávou a kořením.
Křemenáč osikovýKřemenáč osikový