O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]

Klouzek slizký

Český název: Klouzek slizký, klouzek modřínový Klouzek slizký
Latinský název: Suillus aeruginascens, Suillus viscidus
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: klouzek rostoucí pod modříny, který má šedé rourky
Výskyt: červenec - říjen, pod modříny
Klobouk: 5 - 10 cm, šedobéžový, ze spodu se šedými rourkami
Třeň: 4 - 8 cm dlouhý a 0,5 - 2 cm široký, šedobéžový s bělavým závojem, ze kterého se později vytvoří bělavý prsten
Dužnina bělavá, nažloutlá

Kuchyňské použití
Chuťově výborná houba poněkud měkčí konzistence, kterou lze využít k nejrůznějším úravám. Klouzci jsou vhodní k nakládání do octa, k sušení i ke zpracování za čerstva.

Recepty
Smaženice z klouzků
400 g klouzků, 1 cibule, 2 rajčata, máslo, 4 vejce, pepř, mletý kmín, sůl
Jemně pokrájenou cibulku zpěníme na másle a přidáme na pátky nakrájené klouzky. Smažíme, dokud klouzci nezměknou. Přidáme kmín, sůl a vejce. Smažíme, dokud vejce neztuhnou. Podáváme s čerstvými račaty a pečivem.
Klouzková pizza
250 g klouzků, olivový olej, 1 cibule, ostrý kečup, 50 g parmazánu, 400 g hladké mouky, droždí, cukr, sůl
Z droždí a cukru uděláme kvásek, kterým zaděláme těsto z mouky, vody, a dvěma lžícemi olivového oleje. Z vykynutého těsta vytvarujeme pizzu a potřeme ji kečupem. Na kečup vložíme nakrájené houby, cibuli a rajčata. Posypeme parmazánem a pečeme ve vyhřáté troubě.
Klouzek slizkýKlouzek slizký