O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]

Klouzek kravský

Český název: Klouzek kravský Klouzek kravský
Latinský název: Suillus bovinus, Boletus bovinus
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: klouzek bez prstenu s hnědým, kožovitým, za vlhka slizkým kloboukem
Výskyt: červen - listopad, pod borovicemi
Klobouk: 4 - 12 cm, kožově hnědý, lepkavý, na okraji podvinutý, na spodu s hranatými okrovými rourkami
Třeň: 5 - 10 cm dlouhý a 0,5 - 2 cm zbarvený jako klobouk, bez prstenu
Dužnina nažloutlá, na řezu slabě modrající

Kuchyňské použití
Chuťově výborná houba poněkud měkčí konzistence, kterou lze využít k nejrůznějším úravám. Klouzci jsou vhodní k nakládání do octa, k sušení i ke zpracování za čerstva.

Recepty
Klouzkový salát
400 g klouzků, 4 rajčata, 2 cibule, 2 lžíce kysané smetany, ocet, pepř, mletý kmín, sůl
Houby nakrájíme a povaříme do měkka. Scedíme, přidáme nakrájená rajčata a zalijeme smetanou. Ochutíme octem, pepřem a kmínem.
Klouzkový paprikáš
500 g klouzků, máslo, 2 cibule, 200 ml kysané smetany, mletá paprika, hladká mouka, sůl
Na másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené klouzky a papriku. Klouzky dusíme do měkka. Přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali lžíci mouky. Povaříme, až paprikáš zhoustne. Podáváme s knedlíkem, případně s vařeným hovězím nebo kuřecím masem.
Klouzek kravskýKlouzek kravský