O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Hřib, klouzek strakoš

Klouzek strakoš

Český název: Klouzek strakoš, hřib strakoš Klouzek strakoš
Latinský název: Suillus variegatus, Boletus variegatus
Lidové názvy: borovák, doupňák, kačenka, jalovčík, kožešník, panský hřib, ovčí hříbek, zaječák, zaječí hříbek

Popis
Dominantní znak: houba, která je něco mezi klouzkem a hřibem, klouzek s jemně šupinkatým, plstnatým (neslizkým) kloboukem
Výskyt: červen - listopad, v jehličnatých a smíšených lesech
Klobouk: 4 - 10 cm, žlutohnědý, plstnatý, ze spodu s drobnými, pepřově zabarvenými rourkami
Třeň: 3 - 10 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, hladký, nažloutlý až žlutohnědý
Dužnina hnědavě žlutavá, na řezu slabě modrající

Kuchyňské použití
Chuťově výborná houba poněkud měkčí konzistence, kterou lze využít k nejrůznějším úravám. Klouzci jsou vhodní k nakládání do octa, k sušení i ke zpracování za čerstva.

Recepty
Strakošové karbenátky
200 g strakošů, 200 g vepřového bůčku, 2 vejce, 200 g hovězího masa, 2 housky, 1 cibule, 0,5 l mléka, 5 stroužků česneku, hladká mouka, sůl, pepře, majoránka
Housku necháme rozmočit v mléce a společně s masem, česnekem a cibulí ji semeleme na masovém strojku. Houby podusíme na másle a až změknou, přidáme je k rozemletým houskám a masu. Přidáme vejce, osolíme a okořeníme. Vytvarujeme karbenátky a osmažíme. Podáváme s bramborovým salátem.
Strakošová polévka
200 g strakošů, 100 g kořenové zeleniny, 3 brambory, 1 cibule, 1 stroužek česneku, máslo, hladká mouka, masox, sůl, drcený kmín, majoránka, zelená petrželka
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme a až zesklovatí, přidáme nakrájené houby. Zalijeme vodou, do které jsme přidali nakrájenou zeleninu a masox. Osolíme, okmínujeme a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z másla a mouky. Přidáme majoránku a chvíli povaříme. Hotovou polévku ozdobíme petrželkou.
Klouzek strakošKlouzek strakoš