O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Čirůvka havelka

Čirůvka havelka

Český název: Čirůvka havelka Čirůvka havelka
Latinský název: Tricholoma portentosum, Gyrophila portentosa
Lidové názvy: komprda, černoška, koženka, mhouřilka, myška, podzimka, šedivka

Popis
Dominantní znak: lupenatá houba rostoucí na podzim (kolem sv. Havla - 16. říjen) s nepravidelně zprohýbaným kloboukem, špinavým od zeminy
Výskyt: září - listopad, v jehličnatých i smíšených lesích
Klobouk: 4 - 10 cm, šedý až šedočerný, mnohdy se žlutavým nebo zelenavým nádechem, zprvu kuželovitý, pak skleslý s tupým hrbolem, nepravidelně zprohýbaný, na spodu s bílými lupeny
Třeň: 3 - 8 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, bílý, hedvábně lesklý
Dužnina bílá, na řezu rezivějící

Kuchyňské použití
Výborná houba vhodná k samostatné úpravě a nebo k nakládání do octa. Vyniká pevnou konzistencí, která se tepelnou úpravou neztrácí, takže se tepelně upravené houby nerozblemtávají.

Recepty
Havelková omáčka
500 g čirůvek havelek, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 5 rajčat, 200 ml bílého vína, cukr, ocet, sůl, pepř, petrželka
Rajčata spaříme a odstraníme z nich slupku. Na másle zpěníme cibulku, a když zesklovatí, přidáme na plátky nakrájené houby. Houby osolíme, okořeníme a přidáme na kolečka nakrájená rajčata. Podlijeme vínem, přidáme lžičku cukru a octa a dusíme, dokud houby nezměknou. Ozdobíme petrželkou. Podáváme s rýží nebo bramborami.
Havelky na smetaně
500 g havelek, máslo, 1 cibule, 200 ml smetany, mouka, sůl, kopr nebo petrželka
Očištěné nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme nakrájenou cibuli a osmahneme. Na cibuli naklademe nakrájené houby, osolíme a dusíme, dokud houby nezměknou. Před dokončením zaprášíme moukou, osmahneme, potom přidáme smetanu a necháme přejít varem. Před podáváním posypeme koprem nebo petrželkou.
Čirůvka havelkaČirůvka havelka